Hosting

Vad är hosting?

Hosting är ett engelskt verb som betyder att vara värd för. I Sverige använder vi ofta ordet webbhotell. När du ska ladda upp data på Internet är ett alternativ att hyra en del av ett hostingbolags – eller webbhotell, om du så vill – server och serverutrymme mot en kostnad. Här finns även möjlighet att lägga upp sin egen server, vilket kallas full-featured hosting. Läs mer om hosting nedan.

Full-featured hosting

När det kommer till full-featured hosting betalar du för underhåll, det vill säga att hostingbolaget håller koll på att servern fungerar både i stort och smått.

Hostingbolaget ska se till att servern fungerar utifrån tre aspekter, nämligen:

• backup
• kapacitet
• säkerhet

Du som kund ansvarar för datatrafik och innehåll.

Dedikerad server

Det heter att man hyr en dedikerad server. Webhotellet ansvarar för serverns infrastruktur, det vill säga en fungerande server vad gäller backup, kapacitet och säkerhet. Du får ensamrätt till servern som inte delas med andra kunder. Det är ett bra alternativ som ger dig möjlighet att göra det du gör bäst. Nedan kan du läsa om det som kallas shared hosting och web hosting.

Rekommenderade webbhotell
Erbjudande hos Miss Hosting
Erbjudande hos Inleed Erbjudande hos Egensajt

Shared hosting och web hosting

Motsatsen till en dedikerad server är shared hosting. Här delar kunder på en och samma server. I praktiken innebär det att man som kund hyr en del av en server. Shared hosting är sålunda ett billigare alternativ men som alltid finns det nackdelar att förhålla sig till. Din kapacitet kan till exempel bli lidande.

Det finns många exempel på shared hosting. Ett exempel är web hosting. Det kan vara ett webbhotell som låter dig publicera en hemsida online. Låter det intressant har du plötsligt många alternativ att utforska. Det finns nämligen bra och dåliga webbhotell. De skiljer sig bland annat när det kommer till utrymme.

När du ska välja webbhotell måste du först utforska deras produkter. Jämför:

• databaser
• lagringsutrymme
• säkerhetskopiering
• teknisk support

Email hosting är ett annat exempel på hosting. Det ger dig möjlighet att skicka post via nätet. Webbhotell erbjuder vanligtvis email hosting när du registrerar en hemsida men det kan vara värt att kolla upp. Fördelen med email hosting är att du får tillgångtill en eller fler adresser med ditt domännamn.

Virtual Private Server (VPS)

Virtual Private Server förkortas VPS och är en eller fler servrar uppkopplade i flera delar där var och en fungerar självständigt med eget operativsystem. Det är ett billigare alternativ till dedikerad server. Tyvärr finns det nackdelar och dessa liknar nackdelar vid shared hosting. Läs mer om nackdelar nedan.

Om en kund på samma VPS blir utsatt för ddos-attacker kommer du också att påverkas. Det är värt att tänka på. En virtual private server är dock ett utmärkt alternativ för dig som inte vill betala dyrt för en dedikerad server. Man måste ändå vara medveten om riskerna som finns med shared hosting och VPS.

Skapa en dedikerad server i mindre skala

Ett ytterligare alternativ är att skapa en dedikerad server i mindre skala. Det kan du enkelt göra genom att 1) köpa en egen server och 2) placera den på webbhotell. Det kallas colocation och är ett utmärkt alternativ. Webhotellet tar ansvar för Internetuppkoppling, säkerhet med mera och du sköter allt annat.

Läs alltid vilket avtal respektive webbhotell har för colocation.