Internet har gjort det enklare och bekvämare än någonsin tidigare att låna pengar. Men som med alla teknologiska framsteg kan det innebära nya utmaningar, särskilt när det gäller vår säkerhet och integritet. Att låna pengar på nätet är inte bara en finansiell fråga, det innebär också en rad säkerhetsrisker som man bör vara medveten om och förberedd på att hantera.
Medan det finns många seriösa långivare och banker som man kan låna pengar ifrån så finns det också många skumma och mindre seriösa aktörer som kan dra fördel av oinformerade låntagare.
Denna artikel kommer att ge dig en utförlig guide för säkerhetstänk och bästa tillvägagångssättet när du ska låna pengar på nätet. Vi kommer att belysa de potentiella riskerna, hur man identifierar pålitliga långivare samt viktiga steg du kan ta för att skydda dina person- och bankuppgifter.
Hur vet man om en långivare är pålitlig eller inte?
När du söker efter en pålitlig långivare på nätet finns det ett antal viktiga faktorer att tänka på.
1. Registrerat kreditinstitut under tillsyn av Finansinspektionen
För det första bör du alltid se till att långivaren är ett registrerat kreditinstitut som står under tillsyn av Finansinspektionen. Denna information bör vara lätt att hitta på långivarens webbplats, vanligtvis i fotnoten eller i en särskild sektion om företagets finansiella information.
Om du inte hittar denna information, eller om den är oklar på något sätt, bör du vara försiktig. Finansinspektionen har även en offentlig lista över registrerade kreditinstitut på sin hemsida som du kan kontrollera.
2. Tydligt ansvarigt företag
Det bör finnas ett tydligt ansvarigt företag bakom lånesajten. Detta innebär att det ska finnas ett företag med fullständiga företagsuppgifter (organisationsnummer), kontaktinformation och en fysisk adress.
I korthet kan man säga att det är viktigt att långivaren är transparent och öppen om sin verksamhet och att de är lätt tillgängliga om du har frågor eller problem.
3. Recensioner från tidigare låntagare
Slutligen bör du vara noggrann med att läsa recensioner från tidigare låntagare. Trots att online-recensioner inte alltid är 100 % tillförlitliga så kan de ändå ge en övergripande bild av företagets trovärdighet och kundservice. Om ett stort antal kunder rapporterar negativa erfarenheter bör du sannolikt hålla dig borta från det företaget.
Ta hjälp av låneförmedlare
På temat kring att hitta seriösa långivare kan det vara värdefullt att överväga att använda en låneförmedlare. Låneförmedlare kopplar ihop låntagare och långivare – vilket kan förenkla processen avsevärt, speciellt för dem som inte har tid eller erfarenhet att söka och jämföra olika lånealternativ.
Låneförmedlare har vanligtvis etablerade relationer med en mängd olika banker och kreditinstitut, både stora och små. När du ansöker om ett lån genom en förmedlare skickar de iväg din ansökan till flera olika långivare utan att du behöver göra något extra arbete själv. De kan också hjälpa till att jämföra olika lånevillkor och räntor vilket kan hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga lånet för din situation.
Det viktigaste är att en seriös låneförmedlare endast samarbetar med legitima och betrodda långivare. Det innebär att om du väljer att ansöka om ett lån genom en låneförmedlare så kan du känna dig trygg med vetskapen om att du bara blir kopplad till långivare som har granskats och bedömts vara pålitliga och ansvarsfulla. Detta kan eliminera risken att falla offer för oseriösa aktörer. Vi rekommenderar att du vänder dig till någon av de låneförmedlare med bäst kundbetyg som finns tillgängliga på marknaden för att ytterligare öka chansen att du får en smidig låneprocess.
Vanliga bedrägerier på nätet och hur man undviker dem
Trots att många långivare som sagt är legitima och säkra att använda så finns det tyvärr även bedragare som försöker lura och dra nytta av personer som är på jakt efter lån på nätet. Här är några av de vanligaste typerna av bedrägerier och hur du kan skydda dig mot dem.
1. Förskottsbetalning
Detta är en av de mest vanliga formerna av lånebedrägerier. I dessa fall kommer bedragaren att godkänna ditt lån omedelbart, men kräver att du betalar en avgift i förskott innan du får lånet. Kom ihåg, ett legitimt låneföretag kommer aldrig att begära en betalning innan lånet har godkänts är och utbetalt.
2. Falska låneerbjudanden
Bedragare kan skicka spam eller phishing-e-post med falska låneerbjudanden för att lura dig att klicka på skadliga länkar eller att avslöja känslig information. Var försiktig med e-post som du inte förväntar dig och dubbelkolla alltid avsändarens e-postadress och webbadressen innan du klickar på några okända länkar.
3. Identitetsstöld
Bedragare kan också försöka stjäla din identitet genom att få tillgång till dina personuppgifter. Detta kan hända om du fyller i en falsk låneansökan, att du signerar något konstig dokument via ditt BankID eller om din information blir kapad på något annat sätt. Var försiktig med var du delar din information och se till att webbplatsen är säker och krypterad.