Ta bort personuppgifter om dig online – guide 2024

Ta bort personuppgifter om dig online

I dagens digitala värld är vårt digitala avtryck större än någonsin. Informationen om oss som finns tillgänglig online sträcker sig långt bortom de uppgifter vi frivilligt delar på sociala medier och andra plattformar.

Detta inkluderar ofta känsliga personuppgifter som ligger på hemsidor som har köpt informationen utan vårt medgivande. Detta kan kännas väldigt olustigt och konstigt, och många frågar sig om detta överhuvudtaget är lagligt. Tyvärr är det korta svaret att det är fullt lagligt. Men det betyder inte att du är maktlös.

Som tur är finns det sätt som möjliggör det att delvis ta kontroll över sin personliga information online. Många av de sajter som lagrar och sprider dina personuppgifter erbjuder metoder för att ta bort denna information om du så önskar. Exakt hur det går till varierar beroende på vad det är för sida, men generellt sett kan du bestrida att dina uppgifter samlas in och används på detta sätt.

Vi på Cookielagen kommer inte kunna hjälpa dig med att ta bort dina uppgifter, men vi har i denna artikel sammanställt en omfattande guide kring hur du kan ta bort dina uppgifter på Ratsit, MrKoll, Eniro, Hitta.se, Upplysning.se, Merinfo.se, Google & andra sökmotorer och Birtday.se.

Ta bort mig från Ratsit

Ratsit är en av de sajter där det är som krångligast att ta bort sina  uppgifter ifrån, men det är inte omöjligt. Dock är det viktigt att notera att även om du kan ta bort dig från Ratsits publika sök och Googles sökresultat, så kan du inte radera dig själv helt och hållet från Ratsits databas.

Så här går du tillväga för att ta bort uppgifter från Ratsit:

1. Kontakta Ratsits kundservice via e-post till kundservice@ratsit.se eller via kontaktformuläret på deras hemsida. Skriv i ämnesraden eller meddelandet att du vill ta bort dig från Ratsits publika sökresultat.

ratsit

2.Ratsits kundservice kommer att svara med ett e-postmeddelande som innehåller en blankett. Denna blankett måste du skriva ut, fylla i och skicka till Ratsit tillsammans med en kopia på ett giltigt ID, till exempel pass eller körkort. Ditt ID används för att verifiera din identitet och för att säkerställa att det verkligen är du som begär borttagning av dina uppgifter.

3. Efter att Ratsit har behandlat din begäran kommer du att tas bort från deras publika sök och Googles sökresultat. Dina uppgifter kommer dock att vara synliga för inloggade medlemmar på Ratsit.

Det är som sagt viktigt att notera att du inte kan ta bort dina uppgifter helt och hållet från Ratsits databas. Detta beror på att Ratsit är ett kreditupplysningsregister som omfattar alla personer i Sverige över 16 år. Om du vill ha dina uppgifter sekretessmarkerade på Ratsit, måste du först begära sekretessmarkering hos Skatteverket.

Ta bort mig från MrKoll

Mr Koll är en sajt som tillhandahåller mycket information om individer i Sverige, inklusive deras namn, adress, telefonnummer och även om de har varit delaktiga i något brottsmål. Denna sajt går ett steg längre än de flesta andra liknande tjänster genom att även visa upp när personen flyttade till sin nuvarande adress och vilka de bor med.

Eftersom denna sajt kan innehålla känslig information om din person, är det förståeligt om du vill dölja din information från den publika sökningen. Tyvärr kan du inte dölja din identitet permanent på Mr Koll, men det finns sätt att tillfälligt begränsa tillgängligheten till din information.

För att ta bort uppgifter från MrKoll måste du följa dessa steg:

1. Gå till Mr Kolls hemsida och klicka på ”Om tjänsten” i menyn, och sedan på ”Kundservice”.

2. Välj alternativet ”Det gäller något som är publicerat ” och tryck sedan på ”logga in med Mobilt BankID”.

3. Tryck dig därefter vidare på ”Starta inloggning med Mobilt BankID” för att genomföra borttagningen.

4. När du är inloggad kommer du att kunna dölja ditt telefonnummer och din fullständiga adress. Notera dock att ditt postnummer och din ort kommer fortfarande att vara synliga.

5. Din fullständiga adress kommer att vara dold i några veckor, men kommer sedan att dyka upp igen. Tyvärr är detta den bästa lösningen som Mr Koll erbjuder för tillfället.

Om du vill lära dig mer om hur Mr Koll fungerar och hur din information används, kan du besöka vår omfattande guide om Mr Koll här .

Ta bort mig från Eniro

Eniro är en av de få sajter som faktiskt låter dig helt ta bort dina personuppgifter, vilket ger dig mer kontroll över din personliga information på internet.

För att ta bort eller ändra dina personuppgifter på Eniro, följ dessa enkla steg:

1. Besök Eniros hemsida och scrolla ner till footern och tryck på ”Ändra personuppgifter”.

2. Sök fram dig själv genom att ange ditt namn i sökfältet och klicka på ditt namn.

3. När du hittar din profil, logga in med ditt BankID för att verifiera din identitet.

4. När du är inloggad kommer du att få möjlighet att uppdatera dina personuppgifter. Du kan även ändra eller radera den information som är listad där.

5. När du har gjort de ändringar du vill ha, spara och dina uppgifter kommer omedelbart att uppdateras på Eniro.se.

Ta bort mig från hitta.se

Hitta.se är en annan populär sökmotor i Sverige som tillhandahåller information om privatpersoner. Om du vill ta bort dina uppgifter från denna sajt, finns det två sätt att göra det på. Båda alternativen är ganska enkla och smidiga.

Så här gör du för att ta bort uppgifter från hitta.se:

Alternativ 1: Använd deras onlineformulär

1. Gå till https://www.hitta.se/kontakta-oss/ta-bort-mina-uppgifter

2. Välj om du vill dölja viss information eller helt och hållet inte synas på hitta.se

3. Sök fram dina uppgifter och klicka på ”ta bort”

4. Verifiera din identitet genom att logga in med BankID.

5. När du är inloggad, följ instruktionerna på sidan för att ta bort de uppgifter du inte vill ska vara synliga på Hitta.se.

Alternativ 2: Skicka vanlig post

1. Skriv ett brev där du meddelar att du vill ta bort dina uppgifter från Hitta.se.

2. Inkludera en kopia av en giltig legitimation, till exempel ett pass eller körkort, för att verifiera din identitet.

3. Skicka brevet till följande adress: Hittapunktse AB, Sankt Eriksgatan 121D, 113 43 Stockholm.

Ta bort mig från upplysning.se

Upplysning.se är en populär svensk tjänst som ger information om privatpersoner och företag, inklusive namn, adress och telefonnummer. Om du vill ta bort dina personuppgifter från Upplysning.se, kan du enkelt göra det genom att fylla i ett formulär på deras hemsida.

Här är stegen för att ta bort dina uppgifter på upplysning.se:

1. Besök följande länk: https://www.upplysning.se/kontakta-oss.

2. Fyll i formuläret på sidan. Förnamn, efternamn, e-postadress och telefonnummer är obligatoriska fält.

3. I meddelandefältet, ange ditt personnummer och skriv att du vill bli borttagen från hemsidan. Exempel: ”Jag önskar att mina personuppgifter tas bort från Upplysning.se. Mitt personnummer är 123456-7890.”

4. Skicka formuläret genom att klicka på ”Skicka iväg”.

Efter att du har skickat in formuläret kommer Upplysning.se att behandla din begäran och ta bort dina uppgifter från deras hemsida. Kom ihåg att det kan ta lite tid för dina uppgifter att tas bort helt och hållet från webbplatsen.

Ta bort mig från merinfo.se

Merinfo.se är ytterligare en webbplats i Sverige som tillhandahåller information om privatpersoner och företag. Om du vill ta bort dina personuppgifter från denna sajt, kan du göra det genom en enkel process på deras webbplats.

Följ dessa steg för att ta bort dina uppgifter på merinfo.se:

1. Gå till https://redigera.merinfo.se/ på din webbläsare.

2. Välja alternativet ”Jag vill ta bort mig på merinfo.se och jag kan identifiera mig med BankID”

3. Logga in med ditt BankID för att verifiera din identitet och få tillgång till dina personuppgifter på Merinfo.se.

4. Efter att du har loggat in kommer du att få möjlighet att redigera eller ta bort din information.

Ta bort mig från Google sökningar

Att ta bort dig själv från Google sökningar kan vara en mer komplicerad process eftersom Google indexerar en mängd webbplatser. Om du vill ta bort dig själv eller dina personuppgifter från Google sökningar, bör du följa dessa steg.

1. Identifiera källan – Först bör du identifiera den webbplats eller webbplatser där dina personuppgifter finns publicerade. Google indexerar bara information från andra webbplatser, så för att ta bort dina uppgifter från Google sökningar måste du först ta bort dem från källwebbplatserna.

2. Kontakta webbplatsen – Kontakta webbplatsen där dina uppgifter publiceras och be dem att ta bort dina uppgifter. De flesta webbplatser har en policy om hur de hanterar borttagning av personuppgifter, så följ den processen.

3. Invänta borttagning – Efter att du har begärt att dina uppgifter tas bort från webbplatsen, invänta att de gör det. Detta kan ta tid beroende på webbplatsen.

4. Be Google om borttagning – När dina uppgifter har tagits bort från källwebbplatsen, kan du be Google att ta bort de gamla sökresultaten. Besök Googles sida för borttagning av innehåll och fyll i formuläret. Du behöver ange länken till sidan där dina uppgifter tidigare fanns och bekräfta att uppgifterna har tagits bort.

Kom ihåg att även om du tar bort dina uppgifter från Google sökningar, kan de fortfarande finnas på andra sökmotorer. Var därför noggrann med att hantera och skydda din personliga information online.

Ta bort mig från birthday.se

På webbplatsen Birthday.se kan du hitta födelsedagsinformation om privatpersoner i Sverige. Även om du inte kan ta bort din information helt och hållet från Birthday.se, kan du dölja dig själv från de publika sökresultaten, så att din information inte är lättillgänglig för alla som besöker sajten.

Följ dessa steg för att ta bort uppgifter från de publika sökresultaten på Birthday.se:

1. Besök webbplatsen och leta reda på följande sida: https://www.birthday.se/personuppgifter.

2. Använd kontaktformuläret för att skicka ett meddelande till Birthday.se. Ange ditt namn, e-postadress och i meddelandefältet, ange ditt personnummer och be att de döljer din information från de publika sökresultaten.

3. Efter att du har skickat in din förfrågan kommer Birthday.se vanligtvis att behandla din förfrågan snabbt. Du kommer troligen att få en bekräftelse via e-post när din information har dolt i de publika sökresultaten.